Pivní nabídka

Punkevní

Světlý ležák
Slady: plzeňský, vídeňský, mnichovský
Chmely: Herkules, Saphir
Alkohol: 4.7% obj.
Hořkost: 25 IBU

Rathaus

Americký ležák
Slady: plzeňský, vídeňský, mnichovský
Chmely: Chinook, Taurus, Saphir, Summit
Alkohol: 4.6% obj.
Hořkost: 32 IBU

Petrov

Světlý ležák
Slady: plzeňský
Chmely: Taurus, Bohemie
Alkohol: 5.0% obj.
Hořkost: 46 IBU

Jošt

Světlý ležák
Slady: plzeňský
Chmely: Taurus, Bohemie
Alkohol: 4.0% obj.
Hořkost: 27 IBU

Ziabobreski

Světlý ležák nefiltrovaný
Alkohol: 4.7% obj.

Blond

Czech Pale Ale
Alkohol: 4.7% obj.

Původní pivovar Moravia (zal. 1898) stával v místech mezi ulicemi Kotlářská a Dřevařská a v době svéhoho vrcholu vařil asi 200 tisíc hektolitrů piva ročně, což z něj dělalo druhý největší pivovar v Brně. Jednalo se převážně o dobu první republiky, která přála rozvoji pivního průmyslu. Ke specialitám pivovaru Moravia ve dvacátých letech minulého století patřilo čtrnáctistupňové světlé exportní pivo Zlato Moravy a šestnáctistupňové speciální tmavé pivo Bavaria. Pivovar však dostihla hospodářská krize v roce 1933 a byl nucen výrobu zastavit, později v roce 1943 došlo k fúzi se starobrněnským pivovarem a došlo k definitivnímu zániku, kdysi slavné značky pivovaru Moravia.

Nikdo už dnes nezjistí, jak pivo Moravia před sto lety chutnalo. Pivovar samotný byl navíc bohužel kompletně srovnán se zemí a zůstala po něm jen správní budova paláce Morgensternových a budova tehdejší sladovny, která se částečně dochovala a své zázemí zde má druhý pivovar LUCKY BASTARD. Můžeme si tak jen domýšlet, na základě historických fotografií a útržkovitých informací o techologickém vybavení, jaké pivo zde tehdy vyráběli. Odkaz však neznamená nalezení původní receptury piva Moravia v podlaze sladovny. Ostatně ani sto let stará receptura by nám rekonstrukci chuti neumožnila – suroviny i technologie pro výrobu piva se od té doby značně změnily.

V roce 2016 (po 118 letech), byla značka PIVOVAR MORAVIA obnovena v již zmíněné původní budově sladovny na Kotlářské a v září 2017 zahájena výroba v Brně-Medlánkách s ročním výstavem 9 000 hl zlatavého moku. Hned na počátku jsme si zadali jasný cíl – vařit výborná, chuťově zajímavá spodně kvašená piva, tzv. ležáky. A samozřejmě nejen vařit, ale také nabízet milovníkům tohoto zlatavého moku k uhašení žízně a prožitkům ve chvílích pohody při posezení s přáteli nad orosenou sklenicí našeho řemeslného piva. Proč řemeslného? Protože u nás vše děláme poctivě, s řemeslným umem, dovedností a úctou k tradici. A přesto, že tradice je pro nás zavazující, chceme vyrábět piva, kterou budou nad ostatním svým charakterem vynikat. Tedy piva zajímavá, ke kterým se budete rádi vracet.

Představte si ideální svět, ve kterém by vše bylo dokonalé, příjemné a jednoduché. Přesně takový svět si my představujeme, když tvoříme recepty našeho piva a když jej pro vás vaříme. Máme už dost nudných piv uvařených dle stokrát opakovaných receptů, máme už dost výmluv na tradici a zvyk, nebaví nás sledovat nadvládu nudných piv,když existuje tak úžasný a barevný svět řádně nachmelených, piv svrchně kvašených.

Ano, je to tak, spodně kvašená piva u nás nehledejte. Jsme prvním pivovarem od roku 1884, který v českých zemích kvasí svoji standardní produkci pouze svrchně. Už bylo na čase, aby se do naší země vrátila piva, která tu lidé vždy pili, jen na ně společnost od té doby trochu pozapomněla.

Krédo našeho pivovaru je vzít vše z trochu jiného konce, než je v Česku zvykem, a vytvořit pivovar spíše podobný tomu, co vídáme ve Velké Británii nebo Spojených státech.

Naším cílem je vařit dobré pivo bez kompromisů. Pivo, které nebudete pít na objem, ale pivo, na kterém si především pochutnáte a budete je spíš než jako nápoj vnímat jako lahůdku.

Stejně často, jak se pivovary vymlouvají na tradici a zvyk, tak se vymlouvají na nemožnost, obtížnost nebo nákladnost použití těch správných surovin pro každý typ piva. My kompromisy neděláme, proto vaříme pivo pouze ze surovin určených k tomu kterému pivnímu stylu. Blond z českého plzeňského sladu a českého chmele na varně, Pale, India a Black ze světlého sladu a amerických chmelů.

V našich pivech nehledejte žádné extrakty nebo koncentráty, vše je čistě přírodní. V přirozené podobě je i pivo, které dostanete v sudech nebo lahvích — nepasterované a nefiltrované s podílem živých kvasnic.

U nás nelpíme na tradicích nebo zažitých postupech. Naopak máme rádi moderní technologie. Pokud se použijí správným způsobem, je jejich přínos vždy pozitivní. Přesto, většina práce u nás je čistě ruční, řemeslná. Srdcem pivovaru je tisícilitrová varna z nerezové oceli a 17 nerezových, individuálně chlazených, tanků pro kvašení a zrání piva o celkové kapacitě 340 hl. V tancích udržujeme teplotu trochu vyšší než většina českých pivovarů — tak to mají svrchně kvašená piva ráda.

Jakkoli máme rádi modernu, tak u nás nevaříme silná piva abychom je následně zředili vodou (HGB). Stejně tak nemáme potřebu výrobu piva jakkoli urychlovat. Pivo si u nás poleží i v sezóně nejméně jeden měsíc. Vše chce svůj čas.

My pivem žijeme. Budete žít pivo s námi?